دوزدوزان

 
اطلاعات کلی
نام دوزدوزان
کشور Flag of Iran.svg ایران
استان استان آذربایجان شرقی
شهرستان شهرستان سراب
اطلاعات اثر
اطلاعات ثبتی
شمارهٔ ثبت ۲۳۹۳۵
تاریخ ثبت ملی ۱۵ دی ۱۳۸۷

دوزدوزان یکی از شهرهای استان آذربایجان شرقی ایران است. دوزدوزان از شهرهای بخش مهربان شهرستان سراب است.


 

موقعیت جغرافیایی

شهر دوزدوزان ۳۲ کیلومتری شهرستان سراب و ۳۷ کیلومتری شهرستان بستان آباد، در قسمت شمال جاده اصلی تبریز – اردبیل که بصورت غربی – شرقی کشیده شده‌است قرار دارد. این شهر یکی از شهرهای چهارگانه شهرستان سراب می‌باشد و از طرف غرب به شهرستان بستان آباد، از طرف شرق به شهرستان سراب، از طرف شمال به شهر مهربان و از طرف جنوب به شهر شربیان محدود می‌شود. همسایه‌های دیوار به یوار شهردوزدوزان از طرف غرب روستای خاکی، از طرف شرق روستاهای ارزنه، دولت آباد و داراب، از طرف شمال روستاهای زنگیل آباد و آردالان و از طرف جنوب شهر شربیان و روستای ایوق می‌باشد.

آب و هوا

شهر دوزدوزان بواسطه قرارگرفتن در منطقه کوهستانی (نزدیکی به رشته کوه بزقوش و ارتفاعات سبلان دارای آب وهوایی سردوکوهستانی است که در تابستان معتدل و در زمستان‌ها دارای آب و هوای سرد می‌باشد و یکی ازنقاط سردسیر کشور به شمارمی رود. تعداد روزهای یخبندان در شهر دوزدوزان حدود ۵ ماه درسال می‌باشد. مقداربارندگی سالانه از ۳۰۰ تا ۶۰۰ میلی متر متغیر می‌باشد، بارش در جوی‌ها و رودهای فصلی جاری شده و به سمت تلخه‌رود سرازیر و توسط آن ازمنطقه خارج می‌شود.

اهالی سرشناس

'شخصیتهای معروف:'از علمای معروف دوزدوزان ملاابراهیم (مصلحتی شربیانی)پدر میرزا ابوالحسن نوران (رحمت الله علیهما)که در تبریز بخاک سپرده شد .و درحال حاضرآیت‌الله میرزا یدالله دوزودوزانی  از اساتید بنام حوزه علمیه قمرا میتوان نام برد.

وضعیت شغلی اهالی

باتوجه به کارو تلاش مضاعف اهالی دوزدوزان باوجود رونق کشاورزی و کشت گندم و جو و سیب زمینی برای دوران سرما به جهت وضعیت مالی خوب اهالی کامیونداری و پرداختن به امور ساختمانی و عمرانی از اصلی‌ترین شغل‌های دوزدوزان به شمار می رود.

تپه پیردیکی دوزدوزان

تپه پیردیکی دوزدوزان مربوط به سده‌ها میانه و متاخر دوران‌های تاریخی پس از اسلام است و در شهرستان سراب، بخش مهربان، شهر دوزدوزان واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۵ دی ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت ۲۳۹۳۵ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

منابع

  • اطلس گیتاشناسی استان‌های ایران، تهران: ۱۳۸۳خ.
  1. آیت‌الله میرزا یدالله دوزودوزانی
  2. «دانشنامهٔ تاریخ معماری ایران‌شهر». سازمان میراث فرهنگی و گردشگری ایران. بازبینی‌شده در ۱۹/۵/۲۰۱۱.